معرفی وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا
ما در آکادمی آنیماوب تصمیم داریم تا به صورت اصولی و قدم به قدم مباحث و موضوعات دنیای شیرین وردپرس را به شما همراهان آموزش دهیم . آموزش ها کاملا کاربردی و عملی بوده و هم برای افراد عادی که تصمیم دارند به تازگی در این حوزه آموزش ببینند مناسب خواهد بود و هم برای برنامه نویسانی که به صورت تخصصی با وردپرس کار میکنند. آموزش وردپرس در آنیماوب به صورت طبقه بندی شده بوده و پیشنهاد میشود درصورتی که تازه وارد هستید ، ابتدا مقالات مرتبط با اصول و مبانی اولیه وردپرس را مطالعه نموده و سپس به مطالعه مقالات دیگر بپردازید.
سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست و محبوبترین CMS ها کدامند؟
در این مقاله ابتدا به بررسی مفهوم سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) میپردازیم و در ادامه معروف ترین CMS هارا معرفی و باهم بررسی میکنیم. لازم به ذکر است در صورتی که اطلاعاتی درباره حوزه توسعه وب و برنامه نویسی وب ندارید ابتدا مقاله هرآنچیزی که درباره برنامه نویسی و توسعه وب باید بدانیم را مطالعه نمایید.
مفهوم سایت های ایستا و داینامیک
قبل از هرچیز باید به مفهوم ایستا یا داینامیک بودن سایت ها بپردازیم.وقتی سایتی با کد نویسی ساخته میشود در ابتدا یک سایت ایستا محسوب میشود چرا که تمام محتوا های آن سایت درون هسته کد های سایت وارد شده و عملا هربار که نیاز به تغییر یا افزودن محتوا جدید باشد لازم است تا فردی برنامه نویس از درون هسته کد های آن سایت محتوا رو تغییر دهد. سایت های ایستا عموما بک اند ندارند و عملا با HTML , CSS , JAVASCRIPT بخش فرانت انها ساخته شده است و کاربران امکان تعامل با سایت مانند ثبت نام ، گذاشتن نظرات و.. را ندارند چون هیچ قسمت بک اندی وجود ندارد که اطلاعات را از کاربر دریافت کرده و به سرور ارسال و ذخیره کند. حتی مدیر یک وبسایت هم به نوعی کاربر محسوب میشود که تنها دسترسی مدیریتی داشته و میتواند محتوا های جدید اضافه کند و یا تغییر دهد و … .
توضیح سیستم های مدیریت محتوا (CMS)
برای تبدیل یک وبسایت ایستا به سایتی داینامیک که کاربران بتوانند با آن تعامل داشته باشند ، نیاز است تا سایت به یک سیستم بک اند متصل گردد. این سیستم بک اند میتواند به صورت اختصاصی توسط برنامه نویسان به زبان های مختلف اعم از پی اچ پی ، جاوا اسکریپت ، پایتون و… نوشته شود و یا انکه از یک سیستم پیش ساخته بک اندی استفاده شود.
این سیستم پیش ساخته همان سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) میباشد. به زبان ساده CMS ها به افراد بدون دانش برنامه نویسی اجازه کنترل و اعمال تغییرات دلخواه بر رویه سایت های خود را میدهند.
از دیدگاه برنامه نویسی ، سیستم های مدیریت محتوا بر پایه زبان های مختلف (عموما پی اچ پی) نوشته میشوند اما دارای توابع مختص به خود هستند ، یعنی بدین صورت که توسعه دهندگان فرانت اند ، قالب سایت های مختلف را توسعه میدهند و سپس توسعه دهندگان بک اند با استفاده از توابع سیستم مدیریت محتوا مورد نظر خود ، آن قالب ایستا را تبدیل به تِم داینامیک میکنند تا کاربران بتوانند از آن تِم ها در سایت های خود استفاده نمایند.
فایده و مزایای سیستم های مدیریت محتوا (CMS)
رایگان بودن
تقریبا تمام CMS های موجود در دنیا به صورت رایگان برای کاربران قابل استفاده هستند و همین مورد به تنهایی به میزان خیلی زیادی در زمان و هزینه های کاربر برای ساخت یک سیستم اختصاصی صرفه جویی میکند. البته درست است که خود این سیستم های مدیریت محتوا عموما رایگان هستند اما تم ها و پلاگین های جانبی انها نیز به صورت پولی به فروش میرسند اما باز هم هزینه طراحی یک سایت یا پلاگین اختصاصی به مراتب بسیار بیشتر از خرید تم خواهد بود.
پشتیبانی قدرتمند
شاید مهمترین و با ارزش ترین ویژگی CMS ها در همین مورد است ، چرا که اکثر CMS ها مانند وردپرس دارایه یک جامعه بسیار گسترده از توسعه دهندگان را دارند که به بررسی ، توسعه و پشتیبانی این CMS ها میپردازند تا شاهد کمترین باگ ها و ضعف های امنیتی در این سیستم ها باشیم. البته که این پشتیبانی قدرتمند به لطف اوپن سورس بودن این CMS هاست تا هر توسعه دهنده علاقه مندی به نوبه خود بتواند در بهبود و رشد این CMS ها سهیم باشد.
منعطف بودن
سیستم های مدیریت محتوا به نحوی ساخته و توسعه داده شده اند که بتوان برای آن ها قابلیت ها و سایت های متنوعی را ایجاد کرد ، اینکار باعث میشود تا افراد به راحتی بتوانند یک سایت متناسب با نیاز و امکانات مورد نظر خود بسازند و یا توسعه دهندگان به ساخت تم ها و پلاگین های متنوع برای این CMS ها بپردازند.
فواید و ارزش های CMS ها بسیار بیشتر هستند اما ما به مهترین های آن ها اشاره کردیم.
معایب و مشکلات سیستم های مدیریت محتوا (CMS)
مشکلات امنیتی و بهینه سازی
سیستم های مدیریت محتوا به خودی خود کاملا امن هستند ، مشکلات از آنجایی شروع میشود که توسعه دهندگان شخص ثالث در زمان ساخت تم و پلاگین های مختلف استاندارد های لازم را رعایت نمیکنند و محصول نهایی دارای حفره های امنیتی خواهد بود یا به سبب بهینه نبودن کدنویسی انجام شده در زمان اجرا دچار تداخل با قسمت های دیگر سایت شده و یا به شدت رویه سرعت و سئو سایت اثر منفی میگذارند.از طرف دیگر بسیاری از پلاگین ها و تم های خارجی که داخل ایران به فروش میرسند به صورت نال (NULL) شده یا کرک شده هستند که همین مور منجر به کاهش امنیت و وجود مشکلات عملکردی در طولانی مدت میگدد.
در صورتی که پلاگین و تم مورد استفاده استاندارد و توسط توسعه دهندگان متخصص ساخته شده باشند این مشکلات به حداقل خود میرسند.
سیستم های مدیریت محتوا (CMS) محبوب
- وردپرس(WordPress)
میتوان گفت وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا بوده که به کمک زبان پی اچ پی برنامه نویسی شده است و امکان ساخت سایت های متنوع و منعطفی را برای کاربران فراهم میکند. بیشترین جامعه کاربری را در بین cms های دیگر داشته و نزدیک به نیمی از وبسایت های دنیا با این سیستم درحال کار میباشند. برای اطالاعات بیشتر در مورد وردپرس پیشنهاد میکنیم مقاله دیگر ما وردپرس هرآنچه که هست و هرآنچه که نیست را مطالعه نماید.
از سایت های ایرانی معروف که با وردپرس ساخته اند میتوان به : مجله دیجیکالا ، دیجیاتو ، راست چین و … اشاره نمود.
- جمولا (Joomla)
از دیگر سیستم های مدیریت محتوا بوده و به مانند وردپرس با زبان پی اچ پی نوشته شده است. جامعه کاربری و امکانات مناسبی را نیز دارا میباشد ، اما پشتیبانی و تنوع وردپرس را ندارد.
- دروپال (Drupal)
همانند جمولا بوده و رایگان است اما به مراتب حتی از جمولا نیز تنوع و امکانات کمتری را ارائه میدهد.
سیستم های مدیریت محتوا دیگری مانند پرستا شاپ ، شاپفای ، ویکس ، وب فلو و … وجود دارند که در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند .